petak, 31. kolovoza 2018.

ČUPAVA PITA OD JABUKA


Mnoge od nas oduševljava i sama pomisao na omiljeni kolač. Pri tome najčešće pomislimo na kolače koje su vješto i s mnogo ljubavi pripremale naše bake ili majke-često i napamet,bez pomoći napisanih recepata.
Ovo je jedan od takvih kolača-nejjednostavnija pita s jabukama ili višnjama. Nakon dugogodišnjeg traženja i isprobavanja raznih recepata,ovo je za mene najbolji recept-fina i prhka kora,hrskavi posip i puuuno jabuka(višanja).

Sastojci NADJEV:
2 kg očišćenih i naribanih jabuka
oko 200 gšećera
vanilin šećer
krušne mrvice
cimet sok od 1/2 limuna

ZA TIJESTO:
300 gbrašna
150 gšećera
2jaja
200 gmargarina
prsohvat soli

ZA POSIPANJE:
300 gbrašna
150 gšećera


 
1vanilin šećer
200 gmargarina

Priprema
Oguljene i naribane jabuke dinstati oko 15-tak minuta.Dodati šećer,cimet i limunov sok. Količina šećera ovisi o jabukama i njihovoj kiselosti. Na početku usipati oko 100 g šećera,promiješati i nakon isprobavanja dodavati još šećera.
U gotove jabuke usipati krušnih mrvica da se dobije čvršća masa. Mrvice isto dodavati postepeno i miješati dok ne procijenite da je dovoljno. To naravno isto ovisi o tome koliko su jabuke "pustile" soka. Nadjev ohladiti.
Spojiti suhe sastojke za tijesto,ubaciti narezani margarin sobne temperature i rukama utrljati da se dobije mrvičasta struktura. Dodati jaja i zamijesiti tijesto. Tijesto ne mijesiti predugo jer će nakon pećenja biti žilavo.
Razvaljati ga u veličini lima,malo pobrašniti,preklopiti na pola i prebaciti u lim(vel. 27x38). Staviti u ugrijanu pećnicu i zapeći 10-tak minuta. Na zapečeno tijesto posipati tanak sloj krušnih


 
mrvica i premazati ohlađenim jabukama.
Mrvice se posipaju da se donja kora ne raskvasi i previše omekani zbog veće količine jabuka.

Napraviti POSIP:
brašno,šećer,vanilin šećer i margarin utrljati da se dobije mrvičasta masa. Posipati preko jabuka i staviti peći.
Ja još posipam i sa malo kristal šećera(zahvatim 1-2x prstima šećer) jer onda te mrvice budu još hrskavije nakon pečenja(prema savjetu Golog kuhara). Peći oko 50-55 minuta.
Pečeno izrezati na kocke i po želji posipati sitnim šećerom. Ja obično ne posipavam,ali zbog slikanja sam kolač malo "ušminkala" sa sitnim šećerom. Može se raditi i manja pita,samo treba prepoloviti sastojke.

Radim ju i sa višnjama, a najčešće je to kombinacija-pola lima sa jabukama, a pola sa višnjama.
coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Sladoled od čokolade. Savršenog okusa, svaki zalogaj se topi u ustima!

Sastojci 300 ml punomasnog mlijeka 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog) 100 g šećera 4 žumanjka 100 g tamne čokolade (70...