četvrtak, 31. svibnja 2018.

Prirodna sredstva za poboljšanje cirkulacije


S godinama krvni sudovi slabe. Ako se nedovoljno krećete (kao i većina ljudi s kancelarijskim poslovima), to dodatno ubrzava slabljenje krvnih sudova, a samim tim i cirkulacija postaje otežana (prvo što primjetite je da su vam stopala stalno hladna).


 
pepperoni-473707_640Ipak, ovo ne znači da morate smjesta da posegnete za lijekovima za poboljšanje cirkulacije. Veoma pomaže ako se potrudite da upražnjavate neku fizičku aktivnost, a postoje i mnogobrojna potpuno prirodna sredstva (većinu možete naći u sopstvenoj kuhinji) koja će vam poboljšati cirkulaciju. Evo nekih takvih sredstava.

Prvo i osnovno: voda – jedna od najkorisnijih stvari koje možete unijeti u organizam. Da bi krv mogla normalno da cirkuliše, neophodno je da imate dovoljno vode u organizmu. Sigurno ste čuli za izreku da krv nije voda – pa, većim dijelom, krv jeste voda, i ako nemate dovoljno vode u organizmu, pritisak vam pada, a cirkulacija postaje otežana. Za normalnu cirkulaciju neophodno je da unesete oko litar i po vode dnevno.


 

Ljuta papričica (čili): ona je korisna u svakom obliku – sušena, mljevena, svježa… Kako god vam se dopada. Sigurno ste primjetili da vam jezik bridi, a obrazi se zažare kada jedete ljutu papričicu? To je posljedica rapidnog dotoka krvi u kapilare.

Samo, oprez: ako već imate proširene kapilare, konsumiranje ljute papričice nije dobra ideja. A ako držite dijetu, bilo šta ljuto napraviće vam problem – od ljutog se ogladni. Ne brinite, to ne znači da morate da se smrzavate ako držite dijetu, postoje i druga sredstva za poboljšanje cirkulacije.

Ginko biloba: ovo sredstvo baš i nije uobičajeno u kuhinji, možete ga najčešće naći u apoteci, u obliku kapsula i tableta. Ginko biloba poboljšava priliv krvi u kapilare, naročito one u mozgu, pa se, između ostalog, preporučuje i kao sredstvo za poboljšavanje pamćenja.

Pšenične klice: možete ih naći u prodavnici zdrave hrane i onda njima posuti žitarice koje jedete za doručak ili ih dodati nekom obroku (lijepo idu kao dodatak salati ili sendviču), a možete i da kupite hleb koji ih sadrži. Pšenične klice su bogat izvor vitamina E, koji jača krvne sudove.

Izvor: krstarica.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Sladoled od čokolade. Savršenog okusa, svaki zalogaj se topi u ustima!

Sastojci 300 ml punomasnog mlijeka 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog) 100 g šećera 4 žumanjka 100 g tamne čokolade (70...