nedjelja, 29. travnja 2018.

Sitni (slavski) kolači


Sastojci
Kokos kiflice:
200 g šećera
250 g kokos brašna
1 kašičica praška za pecivo
250 g margarina
120 ml mleka
500 g mekog brašna
2 žumanca
šećer u prahu

Pišinger:
8 jaja
450 g šećera
280 g crne čokolade
250 g maslaca
1 veliko pakovanje oblandi
malo prepečenih, samlevenih lešnika

Ljubavne kuglice:
100 g mlevenog keksa
150 g mlevenih lešnika


 
150 g šećera u prahu
80 ml gaziranog soka od pomorandže
3 kašičice ekstrata od jagoda
200 g crne čokolade
90 g margarina (ja sam stavila maslac)
1 kašika ulja

Rum salamice:
230 g šećera u prahu
130 g mlevenih oraha
1 belance
1/2 kašike kakaoa
2 kašike ruma (ili nekog dobrog rum ekstrata)
1 tvrdo kuvano žumance
100 g maslaca

Čoko-šljivne kuglice:
200 g šećera
200 g seckanih oraha
po potrebi malo samlevenih oraha
200 g samlevenih suvih šljiva
200 g crne čokolade
2 kašike ulja

Rozen makovnjača:
korice za Rozen tortu
500 g mlevenog maka
400 g šećera
4 dl mleka (posna varijanta sojiino mleko)
250 g margarina
125 g maslaca (posna varijanta smao margarin)
1 štapić vanile
za fondan: 200 g šećera u prahu, 1/2 čaše vruće vode, nekoliko kapi kolačarske crvene boje i malo ulja

Brownie kolačići:
35 g brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
na vrh noža soli
2 velika jaja

130 g šećera
1 kašika jake kafe
30 g maslaca
200 g Nestle Ecuador čokolade
100 g naseckane Nestle Ecuador čokolade i badema

Priprema

Kokos kiflice

Penasto umutiti margarin i šećer, pa dodati jedno po jedno žumance i sve lepo sjediniti.

Posebno umešeto brašno, prašak za pecivo i kokos, pa sjediniti sa prethodnom smesom.

Dodati mleko i zamesiti glatko testo, uviti ga u foliju i ostaviti oko 30 min u frižideru.

Napraviti kiflice i ispeći ih u plehu obloženiim papirom za pečenje, na srednjoj T oko 15-ak minuta. Ispečene ohladiti prvo na rešetki za kolačae, a onda uvaljati u prah šećer.

Pišinger

Umutiti dobro žumanca sa šećerom, pa skuvati krem na pari.

Kada se krem zgusnuo, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ohladiti u potpunosti.

Kada se krem ohladi izmešati ga sa prethodno umućenim maslacem.

Nafilovati oblande, a odozgo posuti prepečenim i samlevenim lešnicima.

Ljubavne kuglice

Sjediniti mleveni keks, mlevene lešnike i šećer u prahu.

Dodati ekstrat od jagoda i gazirani sok od pomorandže. Dobro izmešati da se dobije ujednačena crvena smesa.

Ostaviti je na jedan sat u frižideru, zatim napraviti male kuglice, pa ih opet vratiti opet u frižider, dok se pripremi čokolada.

Čokoladu i margarin( ja sam koristila maslac) pažljivo otopiti, dodati kašiku ulja. U svaku malu korpicu sipati po kašičicu ove čokoladne smese.

Preko čokolade pažljivo spustiti po jednu crvenu kuglicu. Ostaviti u frižideru da se čokolada stegne., pa pažljivo izvaditi Ljubavne kuglice iz korpica.

Rum salamice

Zamesiti testo od belanceta, šećera, samlevenih oraha, kakaoa i ruma, pa razviti koru između dve providne folije.

Umutiti penasto maslac sa 100 g šećera u prahu, dodati rum i propasirano kuvano žumance.

Ovim filom premazati koru i pažljivo uviti u rolat. Ostaviti na hladnom da se dobro stegne.

Čoko-šljivne kuglice

Ušpinovati šećer sa malo vode (toliko vode da šećer ogrezne, odnosno da ga voda prekrije). Pa u to dodati i napraviti kompaktnu masu, samlevene suve


 
šljive, malo ruma, sitno seckane orahe i po potrebi možda malo mlevenih oraha (ocenićete sami zbog gustine i kompaktnosti) i 100 g istopljene čokolade.

Napraviti kuglice iste veličine.Za čokoladnu glazuru otopiti 100 g čokolade i ulje.
Svaku kuglicu posebno zabodite na čačkalicu i umočite u otopljenu čooladu.

Kuglice stavljajte na žicu da se ocede od viška čokolade i stegne glazura.

Rozen makovnjača

U 4 dl mleka prokuvati: srž iz jedne šipke vanile (ostatak sameljite više puta sa prah šećerom i dobićete pravi vanilin šećer :) ), šećer da se otopi i samleveni mak. Ostaviti da se totalno ohladi.

Penasto umutiti margarin i maslac, pa dodavati postepeno mak. Nafolovati korice za Rozen tortu.

Odozgo premazati roze fondanom. Šećer u prahu brzo mutiti (mutilicom) sa 1/2 čaše vruće vode, dodati nekoliko kapi crvene kolačarske boje i malo ulja zbog sjaja.

Brownie kolačići

Godinama ih pravim i fantastiči su.

Obložiti pleh masnim papirom.
Pomešati brašno, prašak za pecivo i so.
Mikserom umutiti jaja, dodati šećer i kafu, oko 15 minuta dok se smesa na zgusne.

U mađuvremenu rastopiti na pari čokoladu i maslac. Promešati, malo prohladiti i dodati u smesu sa jajima. Zatim umešati brašno, naseckanu čokoladu i bademe.
Ako je smesa retka, ostaviti oko 5 minuta da se malo stegne.

Stavljati po kašičicu ove smese na masni papir na par cm rastojanja i peći dok malo ne narastu i napuknu, oko 8-9 minuta.
Ohladiti na rešetki.
coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Sladoled od čokolade. Savršenog okusa, svaki zalogaj se topi u ustima!

Sastojci 300 ml punomasnog mlijeka 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog) 100 g šećera 4 žumanjka 100 g tamne čokolade (70...