četvrtak, 30. kolovoza 2018.
BOSANSKI ĆEVAPI. DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA!
Cevapcici
Sastojci:
-1 kg mljevene junetine (15 % masnoće)
-2 dl kisele vode
-2 kašikice bibera
-2 kašikice sode bikarbone
-3 kašike luka u prahu
-2 kašike bijelog luka u prahu
-soli po želji
Priprema
1.
Smjesu za cevapcice pravite dan prije upotrebe jer treba da odstoji u frizideru
preko noci.
2.
Po pravilu cevapcici se prave od junetine i ovcetine ali ja ih pravim samo od junetine.
3.
Za cevapcice se koristi malo masnije meso.
4.
Meso za cevapcice treba da je premljeveno dva puta prije dodavanja ostalih sastojaka.
5.
Meso posolite i pobiberite te dobro promijesajte.
6.
U kiselu vodu stavite sodu bikarbonu pa kad “uzvrista” i soda se “smiri”, dodajte oba luka u prahu i promjesajte.
7.
Kiselu vodu zatim dodajte u meso i dobro, dobro promijesajte.
8.
Meso pokrijte sa celofanom i ostavite u frizider preko noci.
9.
Cevapcice oblikujem uz pomoc masine koja ima nastavak za cevapcice.
10.
Ukoliko radite sa rukama, na dlanove mozete staviti malo ulja da bi ih lakse oblikovali.
11.
Prije przenja cevapcica predjite tavu ili rostilj sa komadicem maslaca(prije se stavljao loj) a zatim przite cevapcice.
12.
Dok se cevapcici prze, somun prepolovite na pola pa stavite unutrasnjom stranom na cevapcice, da se somun upari i poprimi miris.
Cevapcice obicno serviram uz dobro isjeckan luk koji se malo posoli ili sa kajmakom. Prijatno!
Posluživanje
Ma koliko se mi svi trudili da napravimo “prave” cevapcice, jedni pa jedni su oni sa Carsije. Sa zadnje posjete Sarajevu (a na zalost bilo ih je samo 3 puta za ovih 17 godina) donijela sam i carsijske cevape.
coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Sladoled od čokolade. Savršenog okusa, svaki zalogaj se topi u ustima!
Sastojci 300 ml punomasnog mlijeka 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog) 100 g šećera 4 žumanjka 100 g tamne čokolade (70...
-
POTREBNO: 500 gr gotovih kora za pitu 300 gr sira 2 jaja ulje i so Premaz: 1 manje pakovanje kvasca prstohvat šećera kašičica ...
-
JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU, UKUSAN I IZDAŠAN… Još jedan kolač iz zbirke bakinih recepata… SASTOOJCI ZA PRHKO TIJESTO 2 žumanjka 60 g š...
Nema komentara:
Objavi komentar