nedjelja, 29. srpnja 2018.
KREMASTE KAKAO KOCKE.
A uz to još i jednostavne i brze za napraviti i jako ukusne.
Sastojci
za biskvit
6 kom bjelanaca
6 kašika šećera
3 kašike brašna
40 g kakaa
1 kašikica praška za pecivo
za fil
6 dl mlijeka
6 kom žumanaca
10 kašika šećera
1 puding vanilija burbon (ili obični i 1 vanilin burbon šećer)
3 kašike brašna
250 g margarina
i još
5 dl slatke pavlake za šlag
1 dl malo zaslađenog toplog mlijeka za poprskati biskvit
Priprema
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, postepeno dodaavati šećer i mutiti neprekidno da se žećer istopi.
Pomiješati brašno prašak za pecivo i kakao pa umiješati u umušena bjelanca polako, kašikom tako da masa ostane čvrsta, bitno je samo polako miješati. Sipati u pleh od el. šporeta malo podnazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C 10-ak minuta i ostaviti da se ohladi.
Od mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding, brašno i žumanca, ostatak mlijeka i šećer staviti da kuva pa kad prokuva sipati puding i miješati da se malo zgusne. Ostaviti da se hladi i povremeno promiješati.
Margarin umutiti pjenasto, dobro umutiti i ohlađen puding pa pomalo dodavati u margarin i mutiti neprekidnoda se masa sjedini.
Prokuvati mlijeko i šećer i ohladiti, preliti biskvit, po želji se može napraviti i više preliva.
Ohlađen biskvit premazati kremom, umutiti slatku pavlaku i premazati preko kreme, obilno posuti kakaom i ostaviti da se dobro ohladi.
coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Sladoled od čokolade. Savršenog okusa, svaki zalogaj se topi u ustima!
Sastojci 300 ml punomasnog mlijeka 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog) 100 g šećera 4 žumanjka 100 g tamne čokolade (70...
-
Omiljene, predivne sa najlepšom kremom, uživamo u njima. SASTOJCI: 500 g zamrznutog lisnatog tijesta maslac za kalupe 1 jaje ZA KREM...
-
JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU, UKUSAN I IZDAŠAN… Još jedan kolač iz zbirke bakinih recepata… SASTOOJCI ZA PRHKO TIJESTO 2 žumanjka 60 g š...

Nema komentara:
Objavi komentar