nedjelja, 18. ožujka 2018.
Veoma jednostavan i fin kolač....
SASTOJCI
biskvit
4 jaja
150 g šećera
200 g Glatkog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Docela
preliv
500 ml Slatkog vrhnja Dolcela
300 ml mlijeka
200 ml vrhnja za kafu 12% mm(jedna čašica)
još
300g gotovog karamel preliva
PRIPREMA
Upaliti rernu na 180 stepeni.
Jaja zajedno sa šećerom dobro umutiti da pobijele.
Umućenoj smjesi dodati brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti pa izliti u tepsiju dimenzija 20 x 30.
Tepsiju prije toga pomastiti i pobrašniti.
Peći 20-25 minuta da blago porumeni i da proba sa čačkalicom bude suha.
Dok se biskvit peče u dubljoj zdjeli pomiješamo vrhnja i mlijeko.
Pečen i malo prohlađen biskvit izvadimo iz tepsije, a pola preliva izlijemo u tepsiju i vratimo biskvit s tim da sada donju stranu okrenemo da nam bude gore i nabockamo je čačkalicom.Ostatak preliva lagano sipamo po biskvitu.
Ostavimo desetak minuta pa kolač premažemo karamel kremom.Ostavimo preko noći da kolač dobro upije mlijeka..
Mlak kolač i hladan preliv.....
JA sam ovdje koristila gotov karamel, jer je jednostavnije, a imamo ga za kupiti.Nekoliko puta sam pravila i svoj karamel koji mi jednostavno nije bio to.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Sladoled od čokolade. Savršenog okusa, svaki zalogaj se topi u ustima!
Sastojci 300 ml punomasnog mlijeka 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog) 100 g šećera 4 žumanjka 100 g tamne čokolade (70...
-
POTREBNO: 500 gr gotovih kora za pitu 300 gr sira 2 jaja ulje i so Premaz: 1 manje pakovanje kvasca prstohvat šećera kašičica ...
-
Omiljene, predivne sa najlepšom kremom, uživamo u njima. SASTOJCI: 500 g zamrznutog lisnatog tijesta maslac za kalupe 1 jaje ZA KREM...
Nema komentara:
Objavi komentar