petak, 30. ožujka 2018.
Domaća pogača mekana kao duša
1 čaša jogurta 1 mleka 1/2 čaša mlake vode 1 jaje 1 žumance, kockica svežeg kvasca pola kašičice soli pola kašičice šećera 800 gr. mekog brašna 4 kašike ulja susam
Rad:
Rastopite kvasac sa malo vode i kašičicom šećera. U vanglicu sipajte mlako podgrejano mleko i vodu, dodaj te razmućen kvasac, ulje i pola brašna, so i polako umutite. Dodaj te još brašna i pazi te da testo ne bude baš mnogo tvrdo. Istresite na pobrašnjivenu dasku i mesite da testo bude glatko. Vratite u vanglicu pospite odozgo malo brašnom, pokrite najlonskom kesom i salvetom i ostavite 20 min. na toplom da naraste. Kad je teso napunilo vanglicu premesite ga i ostavite još 10 min da raste. Sad će testo brže rasti u vanglici. Istresite testo na dasku koju ste vrlo malo naprašili brašnom. Testo oblikujte u zavisnosti od tepsije dali je okrugla i pravougaona.. Navucite opet kesu na tepsiju i ostavite da testo naraste u tepsiji jedno 15 min na toplom mestu. Namažite žumancetom i pospite susamom Uključite rernu na 200C Pecite pogaču 40 min. Pečenu pogaču izvadite iz rerne i pokrite krpom. .
Savet:
Kad je testo naraslo drugi put, pokušajte ga umesiti sa što manje dodavanja brašna da vam kora hleba ne bude i suviše dvrda. Ako želite da vam korica bude baš mekana čim ga i zvadite iz rerne onako vruć premažite ga kockicom margarina. Pogača će biti mekana kao duša. Kako ko voli, ja naprimer volim hrskavu koricu… ko voli nek izvoli..Osećate kako samo miriše….
izvor:bakina kuhinja.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Sladoled od čokolade. Savršenog okusa, svaki zalogaj se topi u ustima!
Sastojci 300 ml punomasnog mlijeka 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog) 100 g šećera 4 žumanjka 100 g tamne čokolade (70...

-
Omiljene, predivne sa najlepšom kremom, uživamo u njima. SASTOJCI: 500 g zamrznutog lisnatog tijesta maslac za kalupe 1 jaje ZA KREM...
-
POTREBNO: 500 gr gotovih kora za pitu 300 gr sira 2 jaja ulje i so Premaz: 1 manje pakovanje kvasca prstohvat šećera kašičica ...
Nema komentara:
Objavi komentar