utorak, 27. veljače 2018.

Maskarpone Iznenadjenje


SASTOJCI
Kora
5 jaja
75 g secera
1 vanilin secer
50 g gustina
1 prasak za pecivo
1 kasika kakaoa
75 g brasna

Krema
250 ml mljeka
20 g gustina
1 velika kasika secera
125 g nus nougat mase (preliv za torte sa dodatkom nogata)
3 kasike spremljenog kapucina
125 g butera
125 g maskarpone sira
1 vanilin secer

PRIPREMA
Kora
Ukljuciti rernu na 175°C da se zagrije.Pripremiti pleh oblozen papirom za pecenje. Ovojiti zumanca od bjelanaca.

Bjelanca ulupati u cvrst snjeg i ostaviti na stranu.Zumanca mutiti sa secerom i vanilin secerom da se secer fino istopi pa dodati snjeg od bjelanaca masu, brasno pomjesano sa kakaom i na kraju gustin, ulupati da se ujednaci.Masu izliti u pleh i peci 15 minuta u vec zagrijanoj rerni.

Krema
Mljeko pomjesati zajedno sa secerom i vanilin kao i gustinom, staviti na stednjak i mjesati sve zicom na jakoj vatri da se masa zgusne, maci sa stednjaka i jos u vrelo dodati nougat masu i mjesati da se istopi i dalje da se ohladi ili staviti iznad posude sa hladnm vodom.U jednu posudu mutiti buter i dodavati mu kasiku po kasiku nougat mase i mutiti mikserom da se ujednaci, i na kraju dodati maskarpone, toliko mutiti da se mase fino sjedine.

Koru podjeliti na 3 djela ,moze i na dva po zelji, filovati izmedju sa kremom, cjeli premazati i ukrasiti po zelji.

Ostaviti na hladnom da se stegne.

POSLUZIVANJE
Umjesto nus nougat mase moze se staviti nutella,ili cokolada sa dodatkom nougata.
Nus nougat masa je preljev za kolace,torte,praline,ima se vise za kupiti u malim plasticnim posudama.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar

Sladoled od čokolade. Savršenog okusa, svaki zalogaj se topi u ustima!

Sastojci 300 ml punomasnog mlijeka 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog) 100 g šećera 4 žumanjka 100 g tamne čokolade (70...