utorak, 20. veljače 2018.
LAGAN, KREMAST I OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ
Sastojci
Kora:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
1 dl ulja
Fil:
300 gr krem sira
150 gr šećer u prahu
3 dl slatke pavlake
100 gr putera
10 gr želatina u prahu
rendana kora od 1 limuna
Glazura:
7 dl đusa
2 pudinga od vanile
4 kašike šećera
Priprema
1.
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.Zatim postepeno dodavati dvije kašike šećera muteći dok se ne otopi.
Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
Sjediniti smjesu od žumanaca sa uljem pa dodati šam od bjelanjaka,brašno,prašak za pecivo i kakao te polako promješati varjačom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru.Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C 25 minuta.
2.
Umutiti puter sa šećerom u prahu pa sjediniti sa krem sirom i dobro izmješati.
Potom dodati šlag od slatke pavlake,rendanu koru od limuna i nabubreli želatin(želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri).
Sve sastojke polako promješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.
3.
U šerpu sipati 5 dl đusa,dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno razmutiti puding u preostalom đusu pa sipati u ključali sok i kuvati dok se ne zgusne.
4.
Koru premazati filom i ostaviti u frižider da se stegne.
Zatim preliti mlakom glazurom od đusa i ostaviti da se ohladi.
dekorisati po želji.
Izvor: receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.ba
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Sladoled od čokolade. Savršenog okusa, svaki zalogaj se topi u ustima!
Sastojci 300 ml punomasnog mlijeka 200 ml slatkog vrhnja (svježeg, nezaslađenog) 100 g šećera 4 žumanjka 100 g tamne čokolade (70...
-
JEDNOSTAVAN ZA PRIPREMU, UKUSAN I IZDAŠAN… Još jedan kolač iz zbirke bakinih recepata… SASTOOJCI ZA PRHKO TIJESTO 2 žumanjka 60 g š...
-
Omiljene, predivne sa najlepšom kremom, uživamo u njima. SASTOJCI: 500 g zamrznutog lisnatog tijesta maslac za kalupe 1 jaje ZA KREM...

Nema komentara:
Objavi komentar